Vitamín B12: Berete ho?

Vegani, veganky a vitamín B12

Rostlinné zdroje kyseliny listové

2 komentáře

Tabulka 1. Rostlinné zdroje kyseliny listové[1]
Potravina Způsob přípravy Porce µg
čočka vařená 1/2 šálku 179
černé fazole vařené 1/2 šálku 128
římský květák natrhaný 1,5 šálku 114
pomerančová šťáva 1 šálek 109
špenát vařený 1/2 šálku 103
vařené fazole konzervované 1/2 šálku 106
cizrna beraní vařená 1/2 šálku 80
námořnické fazole vařené 1/2 šálku 82
brokolice vařená 1 šálek 78
slunečnicová semínka 1/4 šálku 76
strakaté fazole vařené 1/2 šálku 72
fazole (red) kidney vařené 1/2 šálku 63

Doporučená denní dávka pro kyselinu listovou je 400 µg pro osoby starší 13 let.

Odkazy

  1. Wardlaw GM. Perspectives in Nutrition, 4th Ed. Boston, MA: McGraw-Hill; 1999.
Reklamy

Written by newman

Únor 15, 2011 na 17:53

2 komentáře

Subscribe to comments with RSS.

  1. Až na to, že kyselina listová je B9….. B 12 je Cobalamin.

    Dan

    Květen 4, 2012 at 12:07

    • Máš pravdu B9 je (dříve používané) označení pro kyselinu listovou, a B12 je kobalamin. No a, Dane?

      Tenhle dodatek je o množství kyseliny listové v některých rostlinných potravinách ne o tom kolik obsahují B12 (celá tahle rešerše je o tom, že aktivní B12 v rostlinných potravinách není).

      mno-hime

      Květen 7, 2012 at 09:48


Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: